Exposities

Wijlre--Kasteel Wijlre presenteert pionier P. Struycken

Van Zondag, 10. Maart 2019
Tot Zondag, 10. November 2019
 

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van beeldend kunstenaar Peter Struycken presenteert buitenplaats Kasteel Wijlre een uniek project
P. Struycken – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid. Wij nodigen u van harte uit voor de opening van het project op 10 maart 2019 om 14:30.

P. Struycken (Den Haag, 1939) is een pionier van de digitale kunst. Reeds sinds 1968 gebruikt hij de computer in het ontwerpproces van zijn werk.

Buitenplaats Kasteel Wijlre opent op 10 maart 2019 een 3D schildering van het kunstpaviljoen Hedge House en een solotentoonstelling in het Koetshuis van beeldend kunstenaar Peter Struycken (Den Haag, 1939).

Transformatie Hedge House
Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van P. Struycken realiseert buitenplaats Kasteel Wijlre een unieke transformatie van het Hedge House. De transformatie bestaat uit een schildering van alle vloeren, muren en het plafond. De rode, zwarte en witte kleurvlakken veranderen de ervaring van de bestaande architectuur van Wiel Arets, architect van het Hedge House. Het ontwerp voor de transformatie maakte Struycken reeds in 2005 voor de tentoonstelling A Guest + a Host = a Ghost bij buitenplaats Kasteel Wijlre. Niet eerder realiseerde Struycken een schildering van deze omvang en gaf het Hedge House ruimte aan een totaalkunstwerk.

Solotentoonstelling Koetshuis en openstelling Kasteel
Gelijktijdig met de transformatie van het Hedge House vindt er in het Koetshuis van de buitenplaats een solotentoonstelling van Struycken plaats en zal voor het eerst sinds de oprichting van buitenplaats Kasteel Wijlre, het kasteel toegankelijk zijn voor het publiek. Jo en Marlies Eyck, bewoners van het kasteel, openen iedere zondag hun deuren. 

De tentoonstelling in het Koetshuis presenteert de pionier Struycken die reeds vanaf 1969 een computer gebruikte om kunst te maken en programma’s ontwikkelde waarmee hij vanaf de jaren 80 driedimensionale kleurruimtes genereerde en dynamische lichtwerken in architectuur. De tentoonstelling toont onder meer zijn eerste computerwerken als LINE uit 1977 en VARA uit 1989 en zijn meest recente werk.

Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft reeds decennialang een sterke band met Struycken. Kunstverzamelaars en grondleggers van Kasteel Wijlre, Jo en Marlies Eyck, kochten vroeg werk van Struycken waarin kleuren de bouwstenen zijn in heldere en tevens vaak hypnotiserende composities. Struycken was een van de eerste kunstenaars die zijn werk ontwierp met behulp van de computer en is sinds de jaren zestig een van de meest prominente kunstenaars in Nederland.

Peter Struycken onderzoekt kleur al vanaf zijn vroege kunstenaarschap. Vanaf zijn eerste experimenten met een computergestuurde kleurentelevisie speelt het concept kleurruimte in het werk van Struycken een beeldbepalende rol. Voor de eetkamer van Kasteel Wijlre creëerde hij 2008 een driedimensionale kleurruimte, in de vorm van jacquard geweven gordijnen. Als onderdeel van het project P. Struycken - Kleur: Weelde en Veranderlijkheid zal iedere zondag, van 10 maart tot en met 10 november 2019, tussen 11.00 en 17.00 u, de eetkamer van het kasteel open zijn voor publiek.

De jacquard geweven gordijnen zijn in 2018 aangekocht door het Elisabeth Strouven Fonds. Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft de gordijnen in permanente bruikleen.

Buitenplaats Kasteel Wijlre is open van 10 maart tot en met 10 november 2019 van donderdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur.

 
Locatie : Buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre
Limburg
6321 PP
Nederland

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.