Exposities

Houthem--In lief en leed door de ogen van M.I. Hummel

Van Woensdag, 28. Maart 2018
Tot Zondag, 22. April 2018
 
in-lief-en-leed-door-de-ogen-van-mi-hummel.jpg

Velen zullen ze nog kennen: de porseleinen Hummel figuren: schattige porseleinen figuren. Naast Hummelfiguren heeft ze ook een kruisweg, schilderijen, prentjes en kaarten geschilderd.

De expositie wil laten zien dat Berta Hummel een veelzijdig kunstenares was, die aandacht verdient voor haar kruiswegstaties, beeldjes en prentjes en natuurlijk de tekeningen die als ontwerp dienden voor de Hummelfiguren. Daarbij ontbreken niet de kruisweg, kerstgroepen,Hummelfiguren met bijzondere exemplaren uit de geschiedenis van de collectie.
Zuster Maria Innocentia Hummel was de naam van de grondlegger van de Hummel beeldjes. In haar tijd in het klooster kreeg ze deze naam pas, daarvoor heette ze Berta Hummel.
In het jaar 1936 maakte Berta Hummel een reeks kruiswegstaties. Officieel telt een kerkelijke kruisweg 14 staties; d.w.z. de uitbeelding van 14 afzonderlijke momenten van de lijdensweg van Christus. Berta verwerkte deze 14 staties in bijna 50 kleine schilderingen.
Waarom schilderde ze kruiswegstaties? Het antwoord is te vinden in haar kloosterorde en in de situatie waarin ze toen verkeerde. Ze was ingetreden in de orde van de Franciscanessen, volgelingen van Franciscus van Assisi (rond 1200). Voor deze Franciscus was het lijden van de mens gelijk aan het dragen van het kruis van Christus. Daarmee gaf hij aan het lijden een positieve betekenis. Vanuit de leer van Franciscus waren de moeilijkheden die ze doormaakte, gelijk aan het dragen van Christus’ kruis.

Bijzondere activiteiten:

  • Vrijdag 30 maart om 15.00 uur: kruisweg gebed bij de statie van Berta Hummel.
  • zondag 8 april & zaterdag 14 april van 13.30-15.30 uur: workshop door Frans Pluijmaekers. De groepen 5 t/m 8 van de basisscholen en de groepen 1/2 van de middelbare scholen uit de regio zijn uitgenodigd.

De expositie is geopend op maandag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uuren op zondag van 10.30-16.30 uur. Vanaf 1 april zijn de openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00-16.30 uur en zondag van 10.30-16.30 uur.

 Vrije gave voor de instandhouding van het erfgoed

De expositie is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers!

www.st-gerlach.nl  

 
Locatie : Heiligdom Houthem St. Gerlach
Onderstestraat 1
Houthem St. Gerlach
Limburg
6301JX
Nederland

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.