Exposities

Valkenburg--30 jaar ballonvaart in Limburg

Van Zondag, 25. Maart 2018
Tot Donderdag, 10. Mei 2018
 
112449227912_ballonvaart.jpg

In Museum Land van Valkenburg wordt van 25 maart – 10 mei een tentoonstelling gehouden over 30 jaar ballonvaart in Limburg. Een prikkelende tentoonstelling die zeker tot ieders verbeelding zal spreken.
Midden in de jaren tachtig, zo’n 30 jaar geleden, is Ton Kurvers, nestor van de ballonvaart, met zijn ballonnen naar Limburg gekomen omdat ballonvaren in de Randstad niet meer goed mogelijk was. Dat vond zijn oorzaak in de uitbreiding van Schiphol en daarmee samenhangende vliegbeperkingen. Ook de nabijheid van de zee bij een ongunstige windrichting vormde soms een beperking. Hij koos voor Limburg omdat hier veel meer vliegbare dagen zijn dan in andere delen van Nederland. De ligging tussen België en Duitsland is uniek waardoor vluchten een internationaler karakter krijgen. Dit houdt wel in, dat voor die landen aparte vliegplannen gemaakt moesten worden. Een andere, maar niet minder belangrijke, reden was het mooie een landschap van de regio.
Ton Kurvers vond op aanbeveling van de voorzitter van de Limburgse Kastelenstichting, Winand Schiffelers, een onderkomen in kasteel Terworm. Toen dit kasteel een restaurant werd - na de aardbeving van 1993 - werd een nieuw onderdak gevonden in kasteel Hoensbroek. Kurvers startte in 1988 de European Balloon Company. Hij is sindsdien de enige ballonvaarder die ballonvaren professioneel uitoefent, bijvoorbeeld in opdracht van sponsoren. De eerste ballon in Limburg werd gesponsord door de Nederlandse Hartstichting. Daarna volgden KPN, DSM, Limburgs Dagblad, L1 en vele anderen.

In 1783 steeg de eerste luchtballon van de gebroeders Montgolfier in Parijs op. In Den Haag en Amsterdam werd al vóór de oorlog gevaren. Pioniers in Nederland waren Jo en Nini Boesman, maar zij voeren alleen met gasballonnen. Nini Boesman was lang voorzitter van de Luchtvaart Historische Vereniging en KNVvL. Het varen met hete luchtballonnen begon in 70-er jaren. In de jaren negentig kwam de belangstelling voor het ballonvaren in een stroomversnelling.
Het ballonvaren is een unieke beleving en spreekt tot ieders de verbeelding. Ton Kurvers kan als geen ander inspelen op gelegenheden die zich tijdens het varen voordoen. Het ballonvaren vindt altijd in de vooravond plaats, omdat er dan minder thermiek is die tot onverwachte bewegingen aanleiding kan geven Waarheen de vlucht gaat wordt bepaald door de windrichting, waarbij dit al van te voren min of meer vastgelegd wordt op een landkaart. De eerste ballon die ooit Limburg aandeed landde in de buurt van Venray .
De tentoonstelling in Museum Land van Valkenburg toont allerlei attributen en laat zien hoe de ballonvaart zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De expositie geeft een goed beeld van wat bij een ballonvaart komt kijken: ballon en mand, brander, foto’s, kaarten voor de vliegroutes en niet te vergeten de koeler met champagne die bij ieder vliegdoop een rol speelt.

Entreeprijs: € 6,-- Museumkaart gratis. Kinderen tot 12 jaar gratis   

Openingstijden
Maandag gesloten
Di – Vr: 11.00 -17.00 uur
Za – Zo: 13.00 – 17.00 uur


1e Paasdag gesloten.
2e Paasdag; Hemelvaartsdag en 1 ste en 2e Pinksterdag geopend van: 13.00u.-17.00 u.

 
Locatie : Museum Valkenburg
Grote Straat 31
Valkenburg
Limburg
6301 CW
Nederland

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.