Exposities

Wijlre--expositie in Koetshuis

Van Donderdag, 8. Maart 2018 -  11:00
Tot Zondag, 11. Maart 2018 - 17:00
 
hedgehouse 8cd57fbc-2ce3-409f-a580-71a369ac9d32.jpg

Presentatie collectie G+W in het Koetshuis

 
"Wat is het brein, anders dan een immense en natuurlijke palimpsest? Mijn brein is een palimpsest en die van u ook, lezer. Ontelbare lagen van ideeën, beelden en gevoelens zijn beurtelings op uw brein gevallen, zo zacht als licht".
 
Vanuit dit denkbeeld van de negentiende eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire is vanaf 8 maart de tentoonstelling je marche, j'ouvre une porte, je ferme une porte te zien in het Koetshuis van buitenplaats Kasteel Wijlre. In de aaneengeschakelde ruimten zijn werken opgesteld van een tiental internationale kunstenaars. Kenmerkend is het complexe karakter, de ingetogen stijl en de manier waarop ieder van hen de eigen discipline overstijgt en verhalen bij zich draagt
 
De tentoonstelling toont werk van Eylem Aladogan, Katinka Bock, Daniel Gustav Cramer, Aurélien Froment, Navid Nuur, Takashi Kawashima, Roman Ondák, Dominique Petitgand, Francisco Tropa en Clemens von Wedemeyer. Alle kunstwerken zijn afkomstig uit de collectie G+W. Deze collectie is samengesteld door Albert Groot, psychiater en verzamelaar van hedendaagse kunst. 
 
De tentoonstelling je marche, j'ouvre une porte, je ferme une porte wordt gecureerd door Chris Bestebreurtje en Petra Kuipers en loopt van 8 maart tot en met 10 juni 2018

Op 8 maart opent bij buitenplaats Kasteel Wijlre de tentoonstelling 'je marche, j’ouvre une porte, je ferme une porte', waarin de hedendaagse kunstverzameling van Albert Groot en het brein als palimpsest als uitgangspunt worden genomen. Aan de hand van een selectie werken van tien internationale kunstenaars wordt een bijzondere blik gegeven op de visie van deze kunstmecenas, collectioneur en psychiater.

De in Sittard gevestigde psychiater Albert Groot (Alkmaar, 1953) is een gepassioneerd kunstverzamelaar van hedendaagse kunst en zet zich op verschillende manieren in voor het ontsluiten van privécollecties voor het grote publiek. Eerder zei hij daarover: 'Wat mij inspireert wil ik delen, de schoonheid, mijn bestaan in het hier en nu. Delen met verzamelaars, kunstenaars en kijkers'.
Samen met het echtpaar Jo en Marlies Eyck, is Albert Groot founder van stichting buitenplaats Kasteel Wijlre. Zijn betrokkenheid bij de buitenplaats is in de afgelopen jaren dan ook groot geweest; als adviseur, klankbord maar ook als bruikleengever. Het is echter voor het eerst dat er bij buitenplaats Kasteel Wijlre een tentoonstelling plaatsvindt die zijn kunstcollectie centraal stelt.

De G+W collectie, met initialen van Albert Groot en zijn vrouw Hanny Wijnands, bevat overwegend werk van jonge, internationale hedendaagse kunstenaars. De werken in zijn collectie, bestaande uit sculpturen, tekeningen, schilderkunst, fotografie en video, geven inzicht in ons bestaan en de door ons geïnterpreteerde werkelijkheid van het zelf, naast het gezamenlijke leven in het hier en nu, waarin de ontmoeting met de ander centraal staat.

Over buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur en landschap. De buitenplaats presenteert tentoonstellingen, projecten, events en educatieve activiteiten in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House, het historische Koetshuis en de Tuinen.

Buitenplaats Kasteel Wijlre is open van 8 maart tot en met 18 november elke donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

 
Locatie : kunstpaviljoen Hedge House van buitenplaats Kasteel Wijlre
Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre
6321 PP

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.