Exposities

Valkenburg--De Dodendraad van EersteWereloorlog.nu

Van Maandag, 4. December 2017
Tot Zaterdag, 9. December 2017
 

Gedurende de maand december is in de bibliotheek van Valkenburg de reizende tentoonstelling te zien: De Dodendraad van EersteWereloorlog.nu, over de versperring die de Duitsers vanaf 1915 langs de Belgisch-Nederlandse grens bouwden.

Deze 332 kilometer lange versperring stond onder 2000 volt en moest smokkelaars, spionnen en deserteurs tegenhouden. De grens werd door de Duitsers vooral afgesloten om te voorkomen dat Belgen via het neutrale Nederland naar Groot-Brittannië zouden reizen om zich daar bij het geallieerde leger aan te sluiten. De tentoonstelling bestaat uit elf oprolbare panelen die een spannend verhaal vertellen. Ze leggen uit waarom De Dodendraad werd gebouwd, hoe de versperring er uitzag en welke slimme manieren spionnen en smokkelaars bedachten om er doorheen te breken. Ook is er aandacht voor grensversperringen in andere tijden (van de Romeinen tot en met nu).

Op donderdag 7 december geeft dhr. Eugène Rosier hierover een lezing met als thema: het begin van WOI in augustus 1914 en de aanleg van 'Den Draad' (waar de tentoonstelling over gaat) in 1915. Aandacht zal worden besteed aan de maatschappelijke, militaire en politieke ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van WOI. In dat kader zal het besluit en de bouw van Den Draad worden gepresenteerd. Toegang is gratis, aanmelding gewenst. Aanvang 19.30 uur.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het Algemeen Nederlands Verbond en de Erfgoedcel Hasselt (België). De expositie is te zien

op maandag & vrijdag van 14.00-18.00 uur,

op woensdag van 10.00-18..00 uur,

op donderdag van 14.00-20.00 uur 

en op zaterdag van 11.00-14.00 uur.

DUS NIET OP DINSDAG EN ZONDAG.

https://www.heuvellandbibliotheken.nl/actueel/exposities/tentoonstelling-de-dodendraad.html 

 
 
Locatie : Bibliotheek
Berkelplein 99
Valkenburg

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.