Exposities

Valkenburg--Museum: Willy Gorissen

Van Dinsdag, 5. December 2017
Tot Zondag, 10. December 2017
 
Tot 7 januari 2018:  Willy Gorissen  'Eigenzinnig, sprankelend, veelzijdig'
 
Charles Eyckzaal
 
Willy Gorissen wordt op 12 oktober 1915 geboren in het dorpje Heer bij Maastricht. Als hij 15 jaar is begint hij aan een opleiding tot huisschilder waar al snel zijn tekentalent opvalt. In 1934 wordt hij ingeschreven op de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Als in 1940 de oorlog uitbreekt, vervult Willy zijn dienstplicht en wordt hij als krijgsgevangene van de Duitsers geïnterneerd in het krijgsgevangenenkamp Neubrandenburg. Na een paar maanden wordt hij weer vrij gelaten en, terug in Maastricht, bezorgt Jef Scheffers hem een studieplaats aan de Rijksacademie in Amsterdam bij Prof. G.V.A. Röling.
 
 
Apostelhoeve Maastricht – Willy Gorissen
Het werk van Willy Gorissen met zijn sprankelende kleurarrangementen is nauwelijks bekend bij het grote publiek, omdat de kunstenaar het vrijwel aan niemand toonde. Een reden temeer voor museum Land van Valkenburg om er, na een overzichtsexpositie in museum Bommel van Dam in Venlo (2015), opnieuw aandacht aan te besteden. Nu wordt vooral de focus gericht op zijn veelzijdigheid, met integere zelfportretten, kleurrijke bloemstukken en stillevens, landschappen en gevoelige balletstudies. Willy liet bij zijn overlijden in 2006 een groot artistiek oeuvre achter.             
Hij schilderde gedurende tientallen jaren hoofdzakelijk het landschap in Nederlands en Belgisch Limburg in verschillende technieken zoals; gouache, houtskool, aquarel, pastel en olieverf. Door het lyrische van het 19de-eeuwse postimpressionisme te verbinden met het constructieve van het 20ste-eeuwse kubisme, verbeeldde Willy Gorissen zijn intens kleurige, picturale visie op het Limburgse landschap.
 
Di – Vr: 11.00 -17.00 uur
Za – Zo: 13.00 – 17.00 uur
 
 
 
Locatie : Museum Valkenburg
Grote Straat 31
Valkenburg
Limburg
6301 CW
Nederland

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.