Exposities

Wittem--Wim Johannesma

Zondag, 18. Maart 2018, 13:30 - 16:30
 
Wim Johannesma Vensters 2018-1 6p_Page_4_Image_0001.jpg

Sterven doet leven (opening)

Bijbelillustraties van Wim Johannesma

Ieder brengt zijn leven door met levensgeheimen. Wim Johannesma laat door zijn beelden deze diepste oergeheimen doordringen in ons hart.  In deze tentoonstelling is het feest van Pasen het scharnierpunt. De tijd vóór Pasen is de tijd van het leven hier op aarde, een ballingsoord waar ieder van ons moet sterven. De tijd ná Pasen is de tijd van leven die ons, door soms een stervensproces van jaren, geschonken wordt. Het geheim van het hemels leven kent geen einde.

In de tentoonstelling worden illustraties van bijbelverhalen getoond: ingekleurde zwart-wit tekeningen en sculptuur. 

Deze bijbelillustraties zijn vooral bedoeld voor het illustreren van de zondags-evangelies. (Dat zijn de zelfde teksten die elke zondat in de katholieke kerken over de hele wereld worden voorgelezen en waarover gepreekt wordt.) 

Oorspronkelijk zijn deze illustraties, van de hand van Wim Johannesma, gemaakt voor de uitgeverij: "Bergmoser + Höller" gevestigd te Aken, deze uitgeverij geeft elke maand een parochiebladenservice, waarop duizenden parochies in het duitssprekende gebied in europa op geabonneerd zijn.
Vandaar dat deze tentoonstelling in illustraties van de bijbelteksten geen preek is in woorden maar in beelden. 

 

Opening op 18 maart

De tentoonstelling wordt geopend met een modeshow in de geest van Dom Hans van der Laan. Zoals Scheppingsverhaal en Evangelie haaks staan op een zelfgenoegzame consumptiemaatschappij, zo is deze anti-modeshow gericht tegen de zelfgenoegzame tirannie van de rijke westerse modewereld. In de show gaat het om de eeuwige waardigheid van de mens in kleding te tonen. Er wordt ook religieuze kleding van Dom Hans van der Laan getoond.

De modellen zijn: Yvonne Kuypers, Sarah Michel, Stephanie Rijpkema.

Dom Hans van der Laan, pater Benedictijn, architect/kunstenaar. Hij ontwierp een gedeelte van de huidige Abdij Sint Benedictusberg te Mamelis en in dezelfde stijl ontwierp hij ook de kazuivels, de kelken, het meubilair van de Abdij maar ook vrouwenkleding.


De openstelling van de tentoonstelling is alleen op de zondagen, 25 maart en 8, 15 en 22 april 2018 en op Goede Vrijdag 30 maart en op de 2e paasdag 2 april 2018.
De openingstijden zijn: 13:30 tot 16:30 uur. Entree vrije gift. 
Parkeren is gratis op de grote parkeerplaats voor het klooster Wittem adres: Wittemer Allee 32 6286 AB Wittem Tel. receptie 043-4501741.
Het klooster is goed met het openbaar vervoer te bereiken: vanaf station Maastricht met Arriva lijn 350 richting Vaals Aken, uitstappen bij halte Sinselbeek daarna nog ongeveer 5 minuten lopen; alternatief: overstappen in Gulpen op lijn 40 naar Heerlen, deze stopt voor het Klooster. Vanaf station Heerlen de bus Arriva lijn 40 die stopt voor het Klooster.

 

 
Locatie : Kloosterbibliotheek
Wittemer Allee 32
Wittem

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.